D’on venim, on som, on anem…

Han passat ja tres mesos des de la implantació de la Superilla Poblenou i, a la vegada, del naixement d’aquest Col·lectiu que com saps treballa perquè el projecte s’adapti a les necessitats de tots i serveixi de referent futur per a un model de ciutat més social i sostenible. Ens ha semblat bona idea compartir amb tu en aquest punt del camí el balanç de la feina feta i veure quins deures ens queden per fer. Gràcies pel teu suport i esperem seguir comptant amb ell d’ara endavant.

El front polític: Sí a la Superilla, però no de qualsevol manera

En les setmanes immediatament posteriors a la setmana de prova pilot, hem tingut presència a tots i cadascun dels actes públics que s’han dut a terme sobre la Superilla. Des d’una posició obertament crítica amb la posada en marxa del projecte, la nostra movilització ha permès, amb acord al Ple del Districte, frenar l’intent de desmantallament del projecte tal i com l’entenem . Hem traslladat des d’aleshores a les tres Comissions que s’han fet fins al moment, la nostra filosofia i visió sobre com imaginem aquest espai, un pensament que també estan coneixent els diferents grups polítics municipals a través d’una ronda de contactes personalitzada.

Una tempesta d’idees constant i participativa

Hem recollit i valorat les diferents propostes que ens heu fet sobre possibles usos per a l’espai que queda alliberat i les hem fet arribar a l’Ajuntament perquè siguin tingudes en compte en el disseny definitiu del projecte. De la mateixa manera, està en marxa a través de les xarxes socials, una campanya de vídeos que des d’un punt de vista didàctic i amè intenta explicar les bondats d’un model de ciutat més a mida de les persones. Finalment, també s’ha fet arribar als responsables municipals una proposta per a la creació d’un futur centre de creació i promoció artística en l’antic edifici de les cotxeres de TMB (Ciutat
Groga) a la Plaça Dolors Piera.

Procés de transformació dels espais

L’aspecte actual dels nostres carrers amb un cert aire de provisionalitat ha d’anar canviant progressivament en les properes dates.

FASE 1
En una primera fase que hauria de posar-se en marxa immediatament s’incorporaran bancs, arbres i jocs infantils pintats a terra al llarg del perímetre interior de la Superilla, operació acompanyada d’un nou canvi de mobilitat. Els actuals girs únics (bucles) es flexibilitzaran amb la incorporació d’almenys una opció més per fer el recorregut. I donada la necessitat que una futura línía d’autobús vertical de la xarxa ortogonal passi per la superilla es recuperarà la continuïtat de Roc Boronat per a bus i cotxes , això sí, amb un sol carril i en les condicions de velocitat actuals. El nostre Col·lectiu va presentar una ruta alternativa per Ciutat de Granada que els tècnics van desestimar, però estarem molt vigilants perquè les condicions de trànsit pacificat que tenim es compleixin i cada usuari (vianant, ciclista, conductor…) sàpiga i entengui quin és el seu espai de pas per a minimitzar possibles conflictes.

FASE 2
Abans de l’estiu vinent s’han de dur a terme actuacions urbanístiques pensades per a un ús més permanent . Això inclou per exemple, jocs infantils (amb tanques, cautxo enlloc de paviment) i instal·lacions per practicar esport (taules de ping pong, cistella de bàsquet, etc). La distribució es farà de manera que les zones d’estada i activitats siguin compatibles amb l’espai transitable. Igualment, s’arranjaran totes les entrades a la superilla perquè determinin ja d’una manera clara la pacificació de la zona. Aquest calendari coincidirà amb la fi de les obres de l’Eix Pere IV en el tram d’Almogàvers, que adoptarà també aquest caràcter pacificat (plataforma única, carril únic en zig zag direcció Marina, arbrat…)

FASE 3
Entre el segon trimestre de 2017 i el 2019 es produirà la urbanització definitiva de la Plaça Dolors Piera que inclou la construcció d’un edifici de vivenda protegida a la secció central i tot un teixit de camins i àrees verdes al voltant.

Un calendari de prioritats

El proper dissabte 17 de desembre la Superilla acollirà una primera jornada d’activitats en el tram de Sancho d’Àvila comprès entre Roc Boronat i Llacuna (veieu entrada detallada). Aquesta benvinguda al nadal vol ser el pòrtic per a un desenvolupament més ampli de la Superilla com a espai de dinamització cultural. El Col·lectiu participa en una Comissió amb el Districte per a definir quines activitats i en quin format i freqüència es podrien dur a terme. En aquest sentit, esperem després de les festes de nadal poder tenir ja definit un model de mercat regular, una de les propostes d’ús més populars segons les vostres votacions.
A la vegada, s’inicien contactes amb el teixit associatiu i comercial del barri per a integrar el seu potencial dins el nostre Col·lectiu. Es proposarà la Superilla a les diferents entitats culturals com a nou escenari del Poblenou on desenvolupar les seves activitats i es
consolidaran els primers contactes amb comerciants per a parlar del pla d’usos comercials de la zona, canvis que podrien ajudar-los en el seu negoci, etc.
Finalment, durant el que queda de mes de desembre i al llarg de gener continuarem la tasca d’anar millorant les nostres propostes d’usos i traslladar-les a l’Ajuntament perquè siguin considerades.

En definitiva, amb aquest escrit el que intentem és posar en ordre i perspectiva el que tenim fins ara i per davant. El Col·lectiu el formen gent amb ocupacions i famílies molt diverses que intentem organitzar-nos com podem per a seguir endavant amb aquesta tasca. Et demanem disculpes si en algun moment no t’arriba la informació que voldries tenir o necessitar. Participa sempre que vulguis i en nom de tot el Col·lectiu et desitgem BON NADAL i un FELIÇ 2017 que estem segurs ens portarà canvis i transformacions que es traduiran en un entorn millor per a tots i totes.