Per què no votarem

Es planteja aquests dies una consulta centrada en aprovar o suspendre la Superilla del Poblenou. La Plataforma que la convoca té tot el dret a fer-la, però des del Col·lectiu Superilla Poblenou volem deixar molt clar que, en cap cas, tenim res a veure amb la seva organització i, per descomptat, no creiem que aquest sondeig d’opinió pugui aspirar a ser vinculant, ni a representar el sentiment de tothom. És per això que els membres fundacionals i la junta directiva de la nostra associació hem decidit explicar els motius pels quals no votarem:

  1. L’argumentari que acompanya la pregunta convida a la participació d’una manera absolutament parcial, condicionant la resposta quan s’associa la Superilla a conceptes incerts com desert, ghetto, o responsable d’un col·lapse que a data d’avui no existeix.
  2. Des de fa mesos, ja hi ha en marxa un procés de participació. La Plataforma d’Afectats forma part d’ell, juntament amb nosaltres i altres entitats del barri, on totes les parts hem anat aportant idees i assumint canvis en el projecte. Hem fet concessions per assolir un consens. Ens resulta incomprensible que al marge d’aquesta taula es plantegi ara una consulta d’aquest tipus, deslegitimant la feina feta per tots, també la seva, al llarg d’aquest temps.
  3. La Superilla no està del tot desplegada. Algunes de les transformacions més importants estan per arribar (Parcs infantils, jardins, horts, plataforma única…) Caldria abans de votar, engegar una campanya d’informació àmplia i exhaustiva entre els veïns per combatre el desconeixement existent sobre el projecte i promoure una opinió pròpia al marge de les lectures interessades que s’han fet d’ell.
  4. El cens és del tot arbitrari, establint uns criteris geogràfics i estadístics que no responen a cap lògica. Es deixa al marge als menors de 18 anys i als estudiants, dos dels col·lectius que poden gaudir més dels nous usos donats a l’espai retornat a les persones. I respecte als treballadors, es dificulta la seva participació al realitzar-la només en diumenge, dia no laborable per la majoria d’ells, sense entrar en el detall d’haver-ho de fer en una urna apart.

Per tots aquest motius nosaltres no anirem a votar. Respectem el que sí ho vulgui fer, però volem deixar clar en aquestes línies que no es poden utilitzar en va paraules com rigor, democràcia o transparència per intentar donar credibilitat a una simple recollida d’adhesions… legítima, però que no pot confondre’s amb una veritable consulta veïnal. Les coses pel seu nom.